Vakantie in Thailand

Thailand is het beste vakantieland van Azië. Dat is een mening die veel toeristen en experts uit de reisbranche toegedaan is. Hoewel predicaten als ‘mooiste’ of ‘beste’ in veel gevallen subjectief is, is het wel begrijpelijk waar deze publieke mening vandaan komt. Thailand biedt immers bijna alles wat je nodig hebt voor een geslaagde vakantie, heeft een redelijke goede infrastructuur, is betaalbaar en is een relatief veilige bestemming. Thailand spreekt veel verschillende doelgroepen aan. Of je nou een avontuurlijke, een culturele, een relaxte of een sportieve vakantie wilt, het kan allemaal in Thailand. Veel mensen die Thailand ooit een keer bezocht hebben, keren één of meerdere keren terug om het vakantiegevoel van een vorige keer te herbeleven of om nieuwe facetten van dit fascinerende land te ontdekken.




Statistieken

Thailand is een enorm populair vakantieland. Als je naar de statistieken kijkt van het aantal buitenlandse toeristen dat per jaar een land bezoekt, dan voert Thailand in het Verre Oosten deze lijst aan. Als je naar het hele continent Azië kijkt dan moet het alleen China voor zich dulden. En heb je gezien hoe groot China is ten opzicht van Thailand? Recent heeft Thailand Rusland ingehaald op de lijst van populairste vakantiebestemmingen in Azië. Veel van de toeristen die Rusland bezoeken zijn overigens afkomstig uit landen die vroeger tot de Sovjet-Unie behoorden. Als je kijkt naar toeristen uit westerse landen dan is Thailand ruimschoots populairder dan het veel grotere Rusland.

Voor een land waar het massatoerisme pas tegen rond de jaren tachtig/negentig van de vorige eeuw op gang kwam, heeft het enorme sprongen gemaakt. Tegenslagen zoals politieke onrust en de tsunami die het land eind 2004 zwaar trof hebben slechts een beperkte rem op deze groei gehad. De afgelopen jaren zie je zelfs een enorme versnelling in de ontwikkeling van het toerisme. Men moet zich in Thailand daardoor zelfs afvragen of er niet de rem op moet. Economisch is die enorme toename in het toerisme natuurlijk mooi. Voor de duurzaamheid van het land zijn de gevolgen minder goed. Men zal dus een balans moeten gaan vinden in kwaliteit en kwantiteit. Op de populairste plekken in Thailand is die inmiddels een beetje zoekgeraakt, bijvoorbeeld in Phuket.

In 2005 trok Thailand ongeveer 11,5 miljoen toeristen. In vijf jaar tijd groeide dat geleidelijk naar ruim vijftien miljoen toeristen. Daarna vond er een groeispurt plaats. De Arabische lente die in het Midden-Oosten plaatsvond zal daar een aanjager in geweest zijn. Mensen die normaal naar bijvoorbeeld Egypte zouden gaan voor een duik-, strand- of winterzonvakantie die moesten op zoek naar alternatieven. Thailand was er daar eentje van. Van 2010 naar 2015 groeide het jaarlijkse aantal toeristen van 15,9 miljoen naar 29,9 miljoen. Bijna een verdubbeling. Sindsdien groeit het toerisme in Thailand gestaag door. De verwachting is dat rond 2032 Thailand de grens van 100 miljoen jaarlijkse toeristen zal bereiken. Ongeveer veertig procent daarvan zou de provincies Phuket en Krabi bezoeken. De impact op deze twee provincies zal dus enorm zijn de komende jaren.

Vakantie in Thailand

Vliegen naar Thailand

Vliegen is dé manier om vanuit Nederland (of België) in Thailand te komen. Het aantal directe vluchten is zeer beperkt, met één of twee keer overstappen kun je vrij efficiënt veel regio’s in Thailand met het vliegtuig bereiken. Bangkok is in heel veel gevallen de plek waar Europese toeristen als eerste in Thailand landen. Vanuit Nederland kun je rechtstreeks vanaf Schiphol met KLM naar Bangkok vliegen. Er zijn echter ook veel alternatieven die je met een overstap naar Bangkok brengen. Denk hierbij aan Emirates via Dubai, Air France via Parijs of Singapore Airlines via Singapore.

De totale reisduur hangt erg af van de gekozen route en de duur van de overstap. Als je een vrij lange overstapduur hebt dan heeft dat natuurlijk ook gevolgen voor je totale reistijd naar Thailand. Bij een kortere overstap bespaar je tijd. Het risico is dan wel dat je bij vertraging van je eerste vlucht de tweede vlucht mist. Rechtstreekse vluchten tussen Thailand en West-Europa duren zo’n 11 to 13 uur. De snelste tijden worden tijdens de heenvlucht genoteerd. Dan heb je vrijwel altijd wind in de rug waardoor de kruissnelheid hoger ligt. Op de terugweg heb je meestal wind tegen wat de reisduur negatief beïnvloedt. Heb je een reisschema met een overstap? Reken dan op minstens 13 tot 14 uur aan reistijd.

Vanuit Aziatische landen kun je vaak uit veel vluchten naar Bangkok kiezen, maar ook andere internationale luchthavens in Thailand zijn vaak vanuit omringende landen met het vliegtuig bereikbaar. Met name Phuket, Chiang Mai en Koh Samui kennen verschillende internationale verbindingen.

Om je wat zoekwerk uit handen te nemen kun je via sites zoals Skyscanner en Cheaptickets vliegtickets zoeken bij een groot aantal luchtvaartmaatschappijen en speciale ticketsites. Zo vind je snel en gemakkelijk de goedkoopste vliegtickets naar Thailand.

Vliegen naar Thailand

Jetlag

Als je vanuit Europa naar Thailand vliegt dan krijg je te maken met tijdsverschil en mogelijk ook een jetlag als gevolg van dit tijdsverschil. De biologische klok raakt van slag door het reizen en het tijdsverschil dat je moet verwerken. Tijdens onze wintertijd is het in Thailand 6 uur later dan in Nederland. Tijdens onze zomertijd is het verschil 5 uur. Veel vluchten vanuit Europa arriveren aan het einde van de ochtend of het begin van de middag in Thailand. Je hebt dan de afgelopen nacht doorgebracht in het vliegtuig en waarschijnlijk ook deels op een overstapluchthaven. De kans dat je je volledige nachtrust gehad hebt is daarom niet al te groot. In het ergste geval heb je niet of amper geslapen en kom je gebroken aan in Thailand.

Je hebt twee manieren om de jetlag te beperken:
• Als je na aankomst zo moe bent dat je persé nog even wilt gaan slapen, houd dan deze slaap zo kort mogelijk. Hoe langer je slaapt, des te groter is de kans dat je ’s avonds niet of moeilijk in slaap komt. Als het een beetje tegenzit kun je dan pas diep in de nacht weer in slaap komen waarna op tijd opstaan ook weer een probleem zal zijn.
• Het meest ideale is als je direct na aankomst het lokale dagritme probeert op de pikken. Dus niet gaan slapen, eten op de normale tijden en vervolgens proberen op een normaal te gaan slapen. De kans is redelijk dat je dan moe genoeg bent om vrij snel in slaap te vallen. Zet de wekker voor de volgende ochtend om te trachten dan direct in het goede ritme te blijven.



Reizen in Thailand

Als je grotere afstanden af wilt leggen is het vliegtuig veruit de handigste manier van reizen. Qua tijd is deze vorm van binnenlands vervoer niet te verslaan en kostentechnisch is reizen per vliegtuig steeds interessanter. Verschillende luchtvaartmaatschappijen brengen je goedkoop van plek A naar plek B. Soms vlieg je al voor enkele tientjes het halve land door. Air Asia, Nok Air en Thai Lion Air zijn de echte prijsvechters binnen Thailand. Je kunt echter ook met Thai Airways, Thai Smile en Bangkok Airways vrij goedkoop vliegen binnen Thailand. Als je flexibiliteit wilt dan kun je ervoor kiezen om op het laatste moment pas te boeken. De prijzen zijn dan vaak wel wat hoger dan wanneer je vroeg boekt. Het handigste is om online je vliegtickets te boeken. Tegenwoordig heb je toch geen papieren tickets meer nodig. De extra moeite en vaak ook kosten van een reisbureau zijn daarom overbodig.

Voor het vervoer tussen steden is de trein een prima alternatief. Het spoornetwerk in Thailand is prima en de treinen rijden over het algemeen vrij stipt op tijd. Vanuit Bangkok (station Hualamphong) vertrekken er vier belangrijke routes door Thailand. Met de noordelijke route reis je richting Chiang Mai, met de noordoostelijke routes kun je onder andere naar Udon Thani, Ubon Ratchathani en Nong Khai reizen. De oostelijke treinroute gaat richting Aranyaprathet en de zuidelijk route brengt je naar Hua Hin, Hat Yai en Padang Besar.

Treintickets kun je op de stations kopen, maar ook online via www.railway.co.th. Voor de nachttreinen is het raadzaam om niet tot de laatste dag te wachten, maar minstens enkele dagen van tevoren alvast je plekje te reserveren. Dit voorkomt teleurstellingen.

Reizen in Thailand

De bus is het goedkoopste alternatief. Het busnetwerk is uitgebreid en goedkoop. Er zijn verschillende busdiensten die in prijs, comfort en snelheid kunnen verschillen. Ondanks de vrij lange reistijden is het reizen met de bus voor veel backpackers wel de meest geliefde optie. Voor enkele euro’s reis je soms al van stad naar stad.

Je kunt prima zelf autorijden in Thailand. Dankzij de hedendaagse navigatiesoftware kun je eenvoudig rondrijden in Thailand zonder je al te teveel zorgen te hoeven maken over kaartlezen. Het aantal wegen breidt steeds verder uit en de meeste wegen zijn in prima staat. Als je gaat autorijden in Thailand dan moet je links rijden en je zit als bestuurder rechts in de auto. Dat zal in het begin even wennen zijn, maar onze ervaring is dat dit niet zoveel tijd kost. Wat belangrijker is, is dat je defensief rijdt en gewend raakt aan de soms bijzondere houding van ander verkeer op de weg. Fietsers, scooters en dieren hebben schijt aan de aanwezigheid van auto’s, tuktuk’s hebben schijt aan alle regels en wie een dikke dure auto heeft meent voorrang te hebben op alle andere auto’s. Zo simpel is het daar.

autorijden in Thailand

Auto huren

Als je een auto gaat huren dan is het aan te raden om ervoor te zorgen dat de auto volledig verzekerd is en dat je geen of geen hoog eigen risico hebt. In het verkeer in Thailand rijd je statistisch gezien wat sneller schade dan in Nederland, waar je gewend bent om rond te rijden. Als je een ongeluk hebt dan ben je als buitenlander bijna altijd fout. De politie werkt hier volop aan mee. Jij bent immers de rijke westerling die goed verzekerd is of anders veel geld hebt. Dat is hoe er simpelweg gedacht wordt. Een goede all-riskverzekering zonder uitsluitingen is daarom van belang. Wat waarschijnlijk wel uitgesloten zal zijn is roekeloos rijgedrag en dronken rijden, maar dat is bij je Nederlandse autoverzekering ook.

Vooraf reserveren levert je vaak betere prijzen op voor een huurauto dan wanneer je ter plaatse een auto huurt. Voor het hoogseizoen is vooraf reserveren van je huurauto eigenlijk een must omdat de vraag dan vaak het aanbod overstijgt. Er zijn verschillende sites waar je je huurauto kunt regelen. Wij gebruiken eigenlijk altijd Sunny Cars omdat we weten dat je via deze partij altijd volledig verzekerd bent, geen eigen risico hebt en je niet verplicht bent om een dure tank brandstof af te nemen die je vervolgens nooit helemaal leeg kunt rijden. Sunny Cars is al tientallen jaren succesvol actief op de Nederlandse vakantiemarkt.

Bekijk huurauto’s in Thailand via Sunny Cars

Auto huren in Thailand

Prijsniveau

Hoewel Thailand door het toerisme en een toenemende economie wel duurder is dan op het moment dat het toerisme nog in opkomst was, mag je Thailand nog steeds als een goedkope vakantiebestemming betitelen. Met goedkoop doelen we vooral op de uitgaven ter plaatse. Het vliegticket naar Thailand zal altijd een redelijke kostenpost blijven, hoewel wie goed zoekt en op het juiste moment vliegt nog voor redelijke prijzen een vliegticket aan zou moeten kunnen schaffen. De prijzen voor accommodaties in Thailand kunnen enorm uiteenlopen. Een simpel hostel is er al vanaf pakweg vijf tot tien euro per nacht, terwijl er ook zeer luxe hotels te vinden zijn waar je voor de goedkoopste kamers vaak al honderden euro’s af mag tikken. Hetzelfde zie je bij uit eten. Je kunt ook in Thailand bij sterrenrestaurants eten en misschien wel honderd euro per couvert kwijt zijn. Je kunt ook in straatrestaurants voor pakweg twee euro van een complete maaltijd met een flesje water genieten.

Voor Thailand geldt dat hoe toeristischer de plek is die je bezoekt, des te hoger de prijzen liggen. Dat is een kwestie van normale marktwerking zoals die ook in Thailand van toepassing is. Daarnaast zijn het persoonlijke keuzes die je maakt waardoor iets goedkoper of duurder is. Genieten van Pad Thai op straat kan voor pakweg 60 to 80 Baht, terwijl je in een restaurant soms wel 400 Baht betaalt. Qua smaak hoeft de duurste optie niet de beste te zijn. Als je kijkt naar het vervoer dan is het openbaar vervoer het goedkoopste. Taxi’s en tuk-tuk’s zijn de duurdere opties, maar niet altijd te vermijden. Hier is het belangrijk om een duidelijke en goede prijs af te spreken of anders op de taximeter te rijden. Doe je dit niet en stap je zomaar in, dan word je ongetwijfeld een oor aangenaaid.

Prijsniveau

Als je naar de kosten in Thailand kijkt dan heb je geen ruim budget nodig. Je kunt al vanaf pakweg 10 tot 12 euro per persoon per dag eten en drinken. Een streetfoodmaaltijd kost je 50 tot 100 Baht inclusief een drankje. Flesjes water kosten meestal 10 Baht en een grote fles water 20 Baht, wat dus veel economischer is. Frisdrank kost gemiddeld 30 Baht. Een biertje is vaak wat duurder.

Slapen in een hostel kan voor 200 tot 600 Baht gemiddeld per nacht. Voor pakweg 1000 Baht kun je met z’n tweeën vaak ook al een comfortabele tweepersoonskamer in een simpel maar goed hotel krijgen. De prijzen kunnen per regio en seizoen wel erg uiteenlopen. Wil je in het hoogseizoen dicht bij het strand zitten dan is het vaak wat lastiger om echt goedkoop te overnachten in Thailand.

Massages zijn erg goedkoop in Thailand. Het aanbod van verschillende massages is enorm, maar de prijzen lopen niet zo erg uiteen. Als je kijkt wat een massage in Thailand per uur kost dan zit je gemiddeld zo tussen de 200 en 300 Baht. Goedkoper kan ook in de wat minder drukke plekken, duurder komt vooral voor als je je massage in een hotel regelt. De hoteleigenaar legt er een vaak flinke marge bovenop. Dat is zeker zo bij de luxe resorts waar je vaak een veelvoud betaalt voor een massage die net zo goed is als de goedkope massage die op straat aangeboden wordt.

Vakantie boeken

Er zijn veel verschillende manieren om je vakantie naar Thailand te boeken. Het gemakkelijkste is natuurlijk om een kant-en-klare pakketreis of rondreis naar Thailand te boeken. Hierbij heb je verder weinig keuzevrijheid. Aan de andere kant is alles voor je geregeld, waardoor je geen stress zult hebben wat betreft planning van vervoer en andere zaken. Sommige mensen vinden deze gedachten zeer aangenaam terwijl anderen er niet aan moeten denken. Die groep heeft de mogelijkheid om alles helemaal zelf te regelen, waarbij er eventueel ook nog ruimte overblijft voor spontaniteit. Wie immers eenmaal in Thailand is en zonder vastomlijnd reisplan rond gaat reizen die vindt altijd wel een slaapplaats of een vliegticket voor een binnenlandse vlucht. Thailand behoort wat dat betreft tot de meest gemakkelijke vakantiebestemmingen buiten Europa.

Als je een pakketreis wilt boeken dan kun je dat bijvoorbeeld bij TUI doen. Deze reisorganisatie heeft een ijzersterke reputatie en is aangesloten bij het SGR en de ANVR. TUI biedt reizen naar verschillende Thaise bestemmingen aan waaronder Phuket, Krabi en de Golf van Thailand. Ook biedt TUI mooie rondreizen door Thailand aan.

Bekijk de Thailand-vakanties bij TUI

Als je alles zelf wilt regelen dan moet je je realiseren dat je geen aanspraak maakt op een garantiefonds in het geval er calamiteiten zijn zoals een natuurramp en dat je zelf verantwoordelijk bent voor het op tijd arriveren in een hotel of het halen van een overstap als je met twee losse tickets reist. Als je bijvoorbeeld met Emirates of KLM naar Bangkok vliegt en je moet van daaruit met een ander vliegticket een paar uur later door naar je eindbestemming in Thailand, dan is het je eigen risico of je de vlucht wel of niet haalt.

Je kunt vliegtickets rechtstreeks bij de luchtvaartmaatschappij boeken. Dat is vaak de voordeligste manier. Je kunt ook zoeken via speciale vliegticketsites die je de prijzen van verschillende aanbieders tonen, waardoor je wat sneller je voordeligste vliegticket kunt vinden. Bij sommige van deze sites, zoals bijvoorbeeld Skyscanner, word je doorverwezen naar de aanbieder en doe je daar je boeking. Bij andere sites zoals WTC.nl en vliegtickets.nl doe je de boeking op die site zelf en betaal je boekingskosten of servicekosten. Die zijn vaak pas tijdens het boekingsproces zichtbaar.

backpacker

Je hotels of hostels kun je gemakkelijk zelf regelen. Dat kan ter plaatsen, maar dat kan natuurlijk ook hele goed vooraf. Wie al duidelijk zijn reisschema bepaald heeft die en exact weet wanneer hij of zij waar verblijft, die kan vooraf al de accommodaties vastleggen. Voor de goedkoopste tarieven kun je vaak niet kosteloos annuleren en moet je soms zelfs geheel of gedeeltelijk je overnachtingen betalen. Wie wat meer flexibiliteit wil hebben die kan vaak tegen een geringe (en soms gewoon gratis) een overnachting boeken die tot vlak voor aankomst gratis te annuleren is. In dat geval kun je ter plaatse je plannen nog wijzigen.

Er zijn verschillende boekingssites waar je hotels, hostels, appartementen, vakantiewoningen en andere accommodaties kunt boeken. Wat je zult zien is dat de prijzen voor een zelfde accommodatie voor een zelfde reisperiode kunnen verschillen van site tot site. Soms zijn het verschillen van tientallen procenten. Het zijn niet altijd dezelfde sites die het goedkoopste zijn. Dat loopt uiteen per zoekopdracht. Gelukkig is er een zogenaamde metasearchsite die je snel naar de beste aanbieding per accommodatie kan leiden. Trivago doorzoekt de actuele prijzen van grote en kleinere hotelsites zoals booking.com, Expedia en Agoda. Je ziet snel per accommodatie wat de beste prijs is voor jouw reisdata.

Vind de laagste prijzen voor hotels, appartementen en andere accommodaties in Thailand

hostel

Reisvoorbereiding

Voordat je naar Thailand afreist zijn er een aantal zaken die je geregeld of aangeschaft moet hebben. Ook is het handig om vooraf al bepaalde dingen te controleren, bijvoorbeeld of het raadzaam is om bepaalde inentingen te laten zetten.

We hebben hier een aantal belangrijke en minder belangrijke zaken op een rijtje gezet:

• Controleer of je paspoort nog lang genoeg geldig is voor een reis naar Thailand. Zo niet, vraag dan op tijd een nieuw paspoort aan.
• Kijk of je een visum nodig hebt voor Thailand. Als je maximaal dertig dagen als toerist het land bezoekt dan zal dat niet nodig zijn, maar in andere gevallen meestal wel. Regel dit visum op tijd.
• Heb je een goede reisverzekering met werelddekking? Als je dat niet hebt dan is het verstandig om dat wel af te sluiten. Dat kan tegenwoordig simpelweg online.
• Voor Thailand zijn er een aantal inentingen die geadviseerd worden. Vraag ruim vooraf persoonlijk advies bij een daarin gespecialiseerde arts of instelling zoals de GGD of het havenziekenhuis.
• Volg je een bepaald dieet? Sommige dieetproducten zijn amper of niet verkrijgbaar in Thailand. Kijk of je eventueel zelf het hoognodige uit Nederland mee kunt nemen.
• Muggen zijn vervelend en kunnen in sommige delen van Thailand virussen overbrengen. Vraag advies over de gezondheidsrisico’s en kijk wat voor maatregelen je moet nemen.
• Stel dat je in het hoogseizoen naar Thailand reist, dan is het bij ons winter. De winkels hangen dan niet vol met zomerkleding. Heb je nieuwe zomeroutfits nodig voor Thailand, koop die als het kan dan tijdens onze zomer. Aan het eind van de zomer kun je dan ook meeprofiteren van de zomeruitverkoop.
• Om geld in Thailand op te kunnen nemen moet je bankpas daarvoor geschikt zijn. Dat betekent dat je je bankpas op ‘wereldprofiel’ moet zetten.

Beste reisseizoen

Een veel gestelde vraag is wat het beste reisseizoen is om Thailand te bezoeken. daar is geen eenduidig antwoord op mogelijk, omdat het afhangt van welke criteria jij hanteert. Als je puur kijkt naar het weer dan is de periode van december tot en met april de beste reistijd met januari en februari als allerbeste maanden.

Prijstechnisch is het juist handiger om buiten het hoogseizoen te reizen. Op veel plekken is het dan grotendeels regenseizoen, maar dat is geen reden om Thailand dan niet te bezoeken. Ja, de kans is groter op regen en op veel plekken is er tijdens de natste maanden zelfs bijna dagelijks een bui. De zon laat zich echter ook vrij veel zien en de temperaturen zijn vrijwel altijd tropisch. Op onze pagina over weer, klimaat en beste reisperiode lees je meer over dit onderwerp.

Beste reisseizoen